Хоча Наша Совість І Є Даром Від Бога, Вона – Не Бог

Коли Апостол Павло говорить про мудрість у тих сферах, де Писання не дає чіткого керівництва, він пояснює, що єдність важливіша, ніж однаковість. Багато християн з цим погодяться. Але сказати простіше, ніж зробити.

Наприклад, коли піднімається питання про те, чи можна християнам читати або дивитися Гаррі Поттера, деякі в церкві скажуть: “Це очевидне чаклунство. По суті, деякі терміни взяті безпосередньо з окультизму. Так що це робити не можна, Ми повинні уникати будь-якого натяку на сатанізм”. Інші дадуть відповідь: “Але це просто Фентезі, таке ж, як Володар Кілець і Хроніки Нарнії. Персонажі в Гаррі Поттері навіть святкують Різдво, так що вони явно не сатаністи».

Або, коли починається розмова на тему йоги, деякі відразу ж вказують на те, що це буддистська практика, яка в своїй початковому формулюванні передбачає звільнення вашого розуму і набуття єдності з оточуючими вас речами, а це нехристиянська концепція. Інші наводять аргументи, що йога – це всього лише хороші вправи на розтяжку, і немає нічого анти-християнського в тому, щоб привести ваш розум в спокій, намагаючись прибрати те, що вас відволікає, щоб ви більш чітко усвідомлювали сьогодення.

Можна продовжувати і далі. Звичайні школи в порівнянні з домашнім навчанням. Алкоголь в порівнянні з повною від нього стриманістю.

У настановах Павла про те, як справлятися з такими конфліктами в церкві, сказано, що в першу чергу необхідно коритися вашій совісті:

“Один вирізнює день від дня, інший же про кожний день судить однаково Нехай кожен за власною думкою тримається свого переконання. Хто вважає на день – для Господа вважає, а хто не вважає на день – для Господа не вважає. Хто їсть, – для Господа їсть, бо дякує Богові. А хто не їсть, – для Господа не їсть, і дякує Богові”. (Рим. 14:5-6)

Все, що ви робите, ви повинні бути здатні робити в якості приношення Богу. Чи можете ви слухати таку музику, дивитися такий популярний серіал, брати участь в такому заході і робити це як приношення Богу?

Ви повинні бути повністю впевнені в цьому: якщо ви відчуваєте, що щось не так (навіть якщо це не є неправильним самостійно), і ви все одно робите це, це неправильно для вас.

«А хто має сумнів, коли їсть, буде осуджений, бо не робить із віри; а що не від віри, те гріх”» (Рим. 14:23)

Наприклад, якщо я піднімаю великий палець руки вгору і показую його комусь, швидше за все, це не буде образою. Більшість у США розглядають це як визнання: “Відмінна робота!» Але якби з якоїсь причини я вважав цей знак образливим, і пішов би, демонструючи всім свій великий палець, я б грішив. Навіть хоча демонстрація великого пальця руки сама по собі не є непристойною, шкоди моїй душі завдавав би вчинок, який я б здійснював проти спонукань моєї совісті.

Зараз ми мало говоримо про совість, і це трагедія, тому що ваша совість — це дар від Бога. Це свого роду моральна інтуїція, коли ви знаєте про щось перш, ніж можете це висловити-щось на зразок «шостого почуття». Совість виходить за межі розумових знань. Інакше кажучи, перш, ніж ваш розум щось дізнається, ваше серце це відчуває.

Якщо ваша совість-дар від Бога, тоді зменшувати її чутливість небезпечно. Коли ви звикаєте робити те, що ваше серце вважає неправильним, ви поступово розриваєте свою совість на частини до такої міри, що неправильне вже більше не здається неправильним.

Але хоча ваша совість і є даром від Бога, вона – не Бог.

Павло каже римлянам, що, хоча вони і повинні коритися своїй совісті, вони також повинні бути відкриті до того, щоб вона була реформована. Ваша совість від Бога, але вона як і раніше може помилятися. Іноді Богу потрібно кидати виклик тому, що ми вважаємо правильним і неправильним, щоб спробувати реформувати нашу совість.

Те, що Петро їв разом з язичниками, турбувало його совість. Він був вихований з розумінням, що це нечисто. Павло сказав йому в другому розділі послання До Галатів, що його совість була неправа і потребувала перетворення, щоб відповідати Євангелію.

Якщо ми дійсно бажаємо єдності в церкві, ми повинні бути досить смиренними, щоб вчитися у інших християн, які дивляться на якісь речіі інакше, ніж ми. А це означає слухати і прислухатися. Дійсно прислухатися – не для того, щоб знайти помилки в аргументації, але щоб знайти розуміння.

Ви можете уявити собі, наскільки прекрасним свідченням була б Церква, якби люди в ній були готові прислухатися один до одного і змінювати свій розум? Коли ми досить смиренні, щоб слухати, і досить впевнені в своїй ідентичності у Христі, щоб визнавати свою неправоту, на своєму прикладі ми демонструємо закон любові, який веде в Царство Боже через ” праведність і мир і радість у Святому Дусі “(Рим. 14:17).